PI6ATV is weer QRV!

Het is een mijlpaal voor de ATV mannen die héél erg hard gewerkt om PI6ATV te kunnen heractiveren. Nu is het dan eindelijk zover: PI6ATV is weer in de lucht!

De enorme klus om van PI6ATV weer een volwaardige repeater te maken vordert met grote stappen. De vertrouwde analoge zender die QRV is op 10.475 is vanaf heden weer op volle sterkte in de lucht met een uitzendvermogen van maar liefst 11 Watt. Om dit voor elkaar te krijgen moest nog aardig wat werk verzet worden. Besloten is om de bestaande zender opnieuw te gebruiken omdat er in de afgelopen periode dermate veel investeringen hebben moeten plaatsvinden dat nieuwbouw er even financieel niet in zit. Daarnaast was dit eigenlijk niet echt nodig want de zender die al jarenlang dienst heeft gedaan blijkt in een uitstekende conditie te verkeren. Wel is voor deze gelegenheid een gloednieuwe TWTA (Traveling Wave Tube Amplifier) in de zender geplaatst zodat we weer het volle uitgangsvermogen kunnen maken. Dit was wel nodig, de oude TWTA bleek meer dan versleten. Voor de kenners: de helixcurrent was toegenomen tot maar liefst 4mA. Behalve de zender zelf heeft ook de stuurzender een uitgebreide onderhoudsbeurt gekregen. Zo is het videodeel opnieuw afgeregeld en ook alle audiocarriers zijn onder “het mes” gegaan met als resultaat dat het geheel er weer pico bello bij staat. De Nicam carrier is de volgende keer aan de beurt.

Het bijzondere (vinden wij) van de huidge setup is dat de stuurzender en algehele ATV repeater zich “beneden” op de 20e etage bevind terwijl de uiteindelijke 10GHz zender op het dak van de reportagecabine op 220 meter is gepositioneerd. Het middenfrequent signaal waarin zich het complete video en audiopakket bevindt wordt naar boven getransporteerd als 1024MHz (L-band) signaal middels fiber optics convertors (dankjewel John – PD2PRT!) en boven weer terug wordt omgezet naar IF. Hiervoor moest nog de nodige signaalverwerking plaatsvinden zodat de ingangs- en uitgangssignalen allemaal voldoen aan de forse eisen om veilig uitgezonden te kunnen worden. Dat is nu dus gelukt waardoor PI6ATV weer een stevig analoog televisiesignaal uitzend.

Aan de ontvangstzijde is ook druk gesleuteld. Verschillende repeaters werden in een eerder stadium alweer (via de youtube stream) doorgegeven dankzij onze ontvangstpunten op de 24e verdieping. Daar is nu een eerste voorzichtige stap aan toegevoegd door de antennes op de cabine in gebruik te nemen. Hiervoor worden de ontvangen signalen op 23, 13 en 3cm eerst versterkt en/of geconverteerd naar L-band waarna een optelling plaatsvindt zodat deze vervolgens ook alweer kunnen worden omgezet naar licht om vervolgens op de 20e verdieping weer te worden teruggeconverteerd naar IF signalen voor de ontvangers. We hebben dit vanmiddag technisch functioneel weten te krijgen, maar weten ook dat we hier nog veel moeten meten en aanpassen om een en ander goed te laten werken. Dit kost ons dus nog de nodige tijd, wordt vervolgd.

Ook is vandaag hard gewerkt om onze nieuwe panoramacam voor te bereiden voor plaatsing op de cabine. De nieuwe camera zal geschikt zijn om wat meer te laten zien dan het landschap waarnaar we maar liefst 18 jaar hebben mogen kijken via de oude camera. De nieuwe is bestuurbaar, HD en zal afwisselend beelden laten zien van de omgeving in verschillende richtingen. Hopelijk kunnen we deze binnenkort monteren…

Alsof dit nog niet genoeg is hebben Martijn (PD2NLX), Peter (PA3PM) en Mischa (PA1OKZ) vanmiddag ook nog de RX antenne voor PI3UTR vervangen voor een veel beter exemplaar. Hiertoe is de opstelpositie op 310m hoogte gewijzigd van de zuidoost naar de zuidwest positie omdat de nieuwe antenne anders gevaarlijk dicht bij een FM broadcast dipool in de buurt zou komen met alle gevolgen van dien. Gebruikers aan de noordoostzijde van de Gerbrandytoren kunnen dus eventueel een mindere performance ervaren maar tegelijk zijn we erg geinteresseerd in de ervaringen die amateurs hebben met de PI3UTR ontvangstantenne in IJsselstein!`

De hele crew van PI6ATV is stiekem wel erg trots op deze prestatie. Het is met afstand het meest omvangrijke project dat onder de vlag van Stichting Scoop Hobbyfonds is uitgevoerd. Er is veel innovatieve technologie toegepast die we in amateurkringen nog niet of nauwelijks hebben ervaren. De belangrijkste voorbeelden hiervan zijn de fiber optics verbindingen, hoge mate van multimediale opzet (al is dit nog lang niet af) en de zeer omvangrijke in aanbouw zijnde Digital Video Broadcasting mogelijkheden. Hierover vertellen we later graag meer!

Word vervolgd, stay tuned!